5/14/2014

Avokado fruti si dardhe gjalpi






Avokado (Persea americana), fruti si dardhë gjalpi ose dardha e Alligatorit, është një pemë e përhapur në Karaibe, Meksikë, Amerikën Jugore dhe atë Qendrore dhe ka një histori të gjatë të kultivimit në Evropën Qendrore dhe Jugore. Fruta e avokados nuk është e ëmbël, por yndyror. Ajo është përdorur si bazë për salcën meksikane e njohur si Guacamole, si dhe një mbushje për disa lloje sushi, duke përfshirë rrolene Kaliforniane.










Avokadoja është i perdorur në gatimet me pula dhe shërben si dolli me kripë dhe piper. Në Brazil, Indonezi, Vietnam, dhe në Indine jugore (sidomos ne rajonin bregdetar Karnataka), avocadot janë përdorur shpesh për qumësht dhe herë pas here shtohet ne akullore dhe pjata te tjera. Në Brazil, Vietnam, Filipine dhe Indonezi, një pije e ëmbël pergatitet me sheqer, qumësht ose ujë, dhe pure avokadoje, ndonjehere shtohet edhe shurup cokollate. Në Australi dhe Zelandën e Re, ajo është shërbyer zakonisht në sanduiçe, ne dolli, ose shpesh ne gatime pule. Në Gana, avokadoja perdoret per te mbushur sanduicet. Ne Sri Lanka është i perdorur per pergatitjen e nje embelsire tradicionale. 

Në Meksikë dhe Amerikën Qendrore, avocadot jane perdorur të përziera me oriz të bardhë, në supa, salata, ose në pjatat e pulave dhe mishit. Në Peru avocadot janë konsumuar si majonezë, shërbeu si një pjatë e dytë me parrillas, e përdorur në salate dhe sanduiçe, ose ne pjata me ton, e karkaleca deti. Në Kili është përdorur si pure në pule, hamburger, dhe në feta për selino ose salate maruleje. Version kilian i sallatës Cezari përmban feta të mëdha avokadojt te pjekur. Në Kenia, avokadoja është ngrënë shpesh si një fryt, dhe është ngrënë vetëm, apo ipërziere me fruta të tjera në sallata frutash, ose si pjesë e një sallatë perimesh. Në Iran është përdorur si krem rinovimim per fytyren.
 

No comments:

Post a Comment