6/13/2014

Gjalpra




Gjalprat i dallojme ne 2 lloje:

A) Gjalpra te pjekur ne temperatura te ndryshme, ose thjesht te shkrira apo akoma dhe te bute te cilat shoqerojne gatime te ndryshme si peshq, mishra, pasta dhe zarzavate. (Thjesht gjalpra)

B) Kur shtojme perberes te ndryshem ne forme pureje ose te grira imet, gjalprat quhen te perbere. Perdoren per te plotesuar dhe per te lidhur salca te ndryshme ose per te dresarur pjata te ftohta, ose per te shoqeruar mishrat ne skare - sote, peshq sote - te skares (karkaleca deti...). Patjeter duhen perdorur gjalpra organik te fresket si: lope, deleje, dhije por edhe yndyrera te hidrogjenizuara vegjetale.





Gjalpra te thjeshte:
Gjalp pomad (beurre-pommade) 

Gjalpra te perbere:
Gjalp fondi (beurre fondu) 
Gjalp metr dotel (beurre-maitre-dhotel) 
 

No comments:

Post a Comment