4/10/2014

Frutat dhe perimet sezonale






Një dietë e rëndësishme e tipit të zgjuar që promovon filozofinë e të gatuarit ekonomik dhe të gatuarit ekologjik, është që të hamë fruta dhe perime sezonale.





Frutat sezonale dhe perimet janë më ekonomike, ata kanë më shumë vlera ushqyesve dhe janë më miqësore me mjedisin, pasi ato nuk kanë nevojë të ruhet për muaj të tërë në frigorifer apo të udhëtojnë nga larg për të ardhur ne tryezat tona. Ndoshta Përparësia më e rëndësishme është fakti që produktet sezonale janë shumë më ekonomike. Sepse është më e mençur për të ngrënë domate në verë dhe zgjidhni sallatë me marule ose lakër në dimër. Në çdo rast, kjo është një ide e mirë që të kemi njohuri për frutat dhe perimet në çdo kohë.




Kur ne dimë dhe njohim frutat dhe perimet që janë në çdo sezon,  mund të zgjedhim me mençuri recetat që do të gatuajmë. Për shembull, të mbushurat në dimër na kushtojnë shumë shtrenjtë.E njëjta gjë vlen për recetat me  brokoli në verë. Kështu që njohuritë për kohën e frutave dhe perimeve mund të na ndihmojë për të përmirësuar dietën tonë dhe të bëjë ekonomi në gatim. Ky është një investim shumë i rëndësishëm në rritjen e inteligjencës tonë dietore.

No comments:

Post a Comment