4/13/2014

Krem karamele tradicionale

PERBERESIT 

Per 5-6 rracione

700 lm qumësht 

4 te verdha vezesh
3 veze  
1/2 luge kafe vanilje 
150 gr sheqer 

PER KARAMELEN

100 gr sheqere
2 luge gjelle me uje
 PREGATITJA

Në një xhezve kafeje hedhim 100gr sheqer dhe 2 luge gjelle me uje per pregatitjen e karameles dhe i ziejme ne zjarr te avashte (nuk i perziejme, vetem tundim pak (xhezven). Sapo te marri sheqeri ngjyren e karameles e hedhim ne format e krem karameles duke e perhapur ne fundin e tyre (ngrohim pak format qe mos te ngrije karamelja). Nëse përdorim forma te vogla do na duhen rreth 7-8 forma. Vendosim qumeshtin te zieje. Perziejme në nje ene plastike me nje tele rrahes 4 te verdhat e  vezëve, tre veze te plota. Shtojme 100 gr me sheqer, vaniljen dhe i rrahim deri sa te tretet mire sheqeri dhe vanilia.
Hedhim vezet e rrahura me avash ne qumeshtin e ngrohte (kujdes qumeshtin duhet ta heqim nga zjarri dhe te mos zieje por te jete i ngrohte) duke e perzier vazhdimisht qe te kemi nje mase homogjene. Pasi kemi lyer shtresën e poshtme te formave me karamelen i mbushim me kremen e pregatitur. Vendosim format në një tepsi të mbushur me uje deri ne gjysem dhe e vendosim ne furre te parapregatitur ne 180 grade celsius per 40-45 minuta. Provojme me një kruajtese dhëmbësh kremin e karameles duke e ngulur ne te. Nëse kruesja e dhëmbëve del i pastër atëherë është pjekur. I leme te ftohen format plotesisht dhe i vendosim ne frigorifer. Ktheni permbys formen ne nje pjate dhe shijoni nje krem karamele origjinale.


Nese ky informacjon eshte i dobishem per ju, ju lutem shperndajeni me miqte e juaj.

No comments:

Post a Comment