4/18/2014

Sallata Ruse historia dhe e verteta e saje




Sallata ruse ose ne rusisht sallata Oliver eshte nje specialitet i guzhines ruse dhe ukrainase, receta e kesaj sallate eshte e perhapur ne te gjitha guzhinat e ballkanit dhe jo vetem. Receta e sallates origjinale u shpik në 1860 nga Lucien Olivier, kuzhinier në restorantin Vetmia, një nga më të famshme të Moskës. Kjo sallatë u bë shumë e popullarizuar ne klientët e rregullt të Hermitage, dhe u bë një specialitet i restorantit.





Receta e saktë u mbajt me kujdes sekret, por dihej se sallata përmbante gjuhe viçi, havjar, sallate jeshile, mish karavidhe, kapari, kastravec turshi, vezë të ziera mirë dhe ndoshta fara soje. Materialet e tjera qe perfshiheshin ishin trufa e zeze, kubik prej xheli te rosës te tymosur, kishte mundesi që kjo recete  ndryshohej në varësi të sezonit. Salca e vertete e Olivierit ishte një lloj i vecante majoneze, e pregatitur nga vere franceze, uthull, mustardë dhe vaj ulliri nga Provence. Receta e saktë megjithatë mbetet ende e panjohur. Në fillim të shekullit të 20-të, një nga nxenesit e Olivierit, Ivan Ivanov, u përpoq për të vjedhur recetën.

Ndërsa Oliviert përgatiste salcën një mbrëmje, ne guzhinen personale te tije, papritmas e therrasin atë për diçka urgjente. Duke marrë shkas, Ivanov rrëshqiti ne kuzhinën private dhe pa përgatitjet materiale te Olivierit. Kjo lejoi atë për të bërë supozime të arsyeshme në lidhje me receten e famshme te salces se Olivierit. Ivanov me vone u largua nga restoranti Olivierit dhe shkoi për të punuar si kuzhinier në Moskva restorant, ne nje restorant me me pak në famë, ku ai filloi te sherbente një sallatë te ngjashëme me emrin "Stalitsnii" (rusisht:,,,,,, ;;; sallata e kryeqytetit). Megjithatë, sallata dhe salca e Stalitsniit ishin të një cilësie më të ulët se ajo e Olivierit, duke u sugjeruar nga klientet se "diçka mungonte." Më vonë, Ivanov shiti recetën e sallatës ne shtëpia botuese të ndryshme, të cilat kontribuan në popullarizimin e kesaj sallate. Për shkak të faktit se restoranti Vetmia u mbyll  në vitin 1905 dhe familja e Olivierit u largua nga Rusia. Keshtu qe kjo sallate mund te quhej vetem sallatë "Olivier".

Ne epokat sovjetike sallata Olivier ishte ushqimi me i preferuar në festimet e ndryshme dhe sidomos te Vitit të Ri. Në Rusi sallata e sotme Olivie është e pa diskutueshme ne tryezat festive dhe zakonisht gjate dimrit.
Por sic ndodh zakonisht me recetat popullore gurme, ne ato sallata qe perberesit e tyre jane te rralle, të shtrenjte, sezonale apo të vështira për t'u përgatitur,  zëvendësohen gradualisht me perberes me te lire dhe me ato qe disponon tregu aktual, deri sa evoluon në sallate ruse qe ne njohim sot. Rusët me siguri qe do qeshin kur ata shohin sallatat ruse qe ne pregatisim.
Per receten e sallates ruse (klikoni ketu
Nese ky informacjon eshte i dobishem per ju, ju lutem shperndajeni me miqte e juaj.

No comments:

Post a Comment