4/09/2014

Vera Shqiptare dhe historia e saje





Shqipëria një vend i vogël evropian në Detin Adriatik me Kosovën dhe Malin e Zi në veri dhe Greqin në jug. Ajo ishte nën kontrollin e vijës së ashpër komuniste për shumë vite të shekullit të 20-të, por është bërë një vend demokratik, që nga viti 1992.








Shqipëria pretendon një prej historive të gjata të Evropës në vreshtari. Historiani francez Henri Enjalbert e konsideron Shqipërinë, ishujt e Jonit e Greqisë, dhe në jug të Dalmacisë në atë që është tani Bosnja Hercegovina mund të ketë qenë streha e fundit evropiane e hardhisë pas Kohës së Akullnajave . Sigurisht nuk janë të shkruara llogaritë e vreshtarisë në Iliri, pasi është e njohur në kohët klasike, në fillim të shekullit të 8-të para Krishtit. Shkrimtarët e hershëm latinë përmendin gjithashtu Ilirinë si burim i hardhive. Prodhimi i verës në shekullin e 17 u pakësua ndjeshëm nën ndikimin e Islamit.

Me klimën e saj mesdhetare dhe shumëllojshmëri të terreneve, ajo duhet të vijë si rrjedhojë e një numëri të konsiderueshem të rajoneve të Shqipërisë ku kemi një industri aktive të verës, duke përfshirë Ultësirën Perëndimore dhe plain bregdetar në Durrës, ku është e vendosur. Rajonet e tjera ku vera është prodhuar zakonisht janë kodrat  qendrore / jugore të kodrave përreth Elbasanit dhe Beratit, juglindje në rajonet malore rreth Korçës dhe Pogradecit dhe rajonet malore të vendit në veri-lindje.

Investimi në prodhimin e verës është rritur në mënyrë të konsiderueshme nën sundimin komunist. Rreth 20.000 hektarë është dhënë për vreshtat e rrushit për prodhimin e verës dhe rakis lokale.
Ndërsa shumë varieteteve të rrushit të njohura ishin të importuara, të tilla si Merlot, Cabernet Sauvignon dhe Riesling, por tri varieteteve autoktone përbëjnë një përqindje e konsiderueshme e kulture totale në Shqipëri dhe, pavarësisht nga karakteristikat e tyre unike, janë një shembull i krenarisë shqiptare, janë në trashëgiminë tonë kombëtare. Ndër më të njohura varieteteve lokale janë Shesh i Bardhë për verë të bardhë dhe Shesh i Zi dhe Kallmet për verë të kuqe.Cilësia e verërave vendore në përgjithësi është shumë i mirë, dhe natyrisht, të lira sipas standardeve perëndimore. Disa, të tilla si ato nga Lugina Rilindja, kanë fituar edhe çmime ndërkombëtare. Për fat të keq, madje edhe duke marrë për shijen e tyre jashtë Shqipërisë është mjaft e vështirë në këtë moment. Vera shqiptare sapo ka filluar të dalë në treg dhe ajo do të marrë disa kohë për ta promovuar atë.

Nje nga studimet e fundit mbi varietetin e rrushit cabernet sauvignon, Lambert-Gocs pjestar i
Desert Island Wines thekson se Cabernet Sauvignon është një pasardhës i drejtpërdrejtë i një rrushit të errët të verës greke e njohur si Volitsa. Gocs propozon që Cabernet Sauvignon ka bërë rrugën e saj për në Europë nëpërmjet rajonin bregdetar të asaj që është tani Shqipëria. Volitsa nuk është identike me Cabernet Sauvignon . Përkundrazi, ajo është një nga paraardhësit e Cabernet Sauvignon , dhe padyshim që mund të lidhin konkretisht shumëllojshmërin e varieteteve të Greqisë së lashtë dhe rajoneve perreth.

Te nje cilesie te mire mund te renditen dhe verat shqiptare si ajo Kashmer e kantines Cobo ne Berat nje vere blends (disa lloje varietetesh rrushi), vera Kallmet e prodhuar ne Tirane, vera Primitivo etj.


No comments:

Post a Comment