5/19/2014

Sallate me spinaq te zier dhe hudher






PERBERESIT

1 kg spinaq
1 limon te fresket
kripe
vaj ulliri
2 thelbinj hudhera te grira
1/2 luge gjelle me gjalp







PREGATITJA

E pastrojme, lajme me uje te bollshem dhe e presim ne dy pjese spinaqin.
Ne nje tenxhere ziejme ujin me kripe.
Sa te zieje uji hedhim spinaqin dhe e ziejme sa te zbutet pak.
Kullojme spinaqin dhe e vendosim ne nje pjate.
Ne nje tigan te nxehur shtojme 2 luge gjelle me vaj ulliri dhe gjalpin qe te shkrije.
Kavurdisim pak hudhrat dhe shtojme spinakin
Perziejme me kujdes spinaqin me hudhren dhe i kavurdisim per 2 minuta.
Sherbejme sallaten e spinaqit te ngrohte dhe e shoqerojme me limon te fresket.

5/18/2014

Revani me arome portokalli


PERBERESIT

Per 16-17 rracione

10 kokrra veze
10 luge gjelle me miell
4 luge gjelle niseshte
10 luge gjelle me sheqer
1 portokall (lekuren te grire imet ne rende)

PERBERESIT E SHURUPIT

1 kg sheqer
5.5 gota me uje
1 luge kafeje me vanilie




PREGATITJA

Pregatisim shurupin qe ti japim kohe qe te ftohet. Ne nje tenxhere hedhim ujin dhe sheqerin, ngrejme temperaturen e zjarrit deri sa te filloje te marri vale shurupi dhe e perziejme. Sa te filloje zierja ulim temperaturen e zjarrit dhe e leme te zieje avash per 10 minuta. Shtojme vanilien nga fundi i zierjes, perziejme dhe e heqim shurupin nga zjarri qe te na ftohet. 





Ne nje ene te madhe rrahim te bardhat e vezeve, shtojme sheqerin, vazhdojme rrahjen e vezeve me ngadale deri sa te tretet sheqeri dhe te kemi nje shkume te qendrueshme. Shtojme te verdhat e vezeve nje e nga nje duke i rrahur vazhdimisht dhe duke shtuar pak shkallen e shpejtesise se mikserit.





Shtojme miellin, niseshten, lekuren e portokallit te grire ne rende te imet dhe vazhdojme rrahjen e brumit te revanise deri sa te kemi nje mase te njetrajtshme. Hedhim masen e pregatitur ne nje tepsi te lyer me yndyre dhe e vendosim ne furre te nxehur ne temperaturen 170-180 grade per 40-50 minuta. Heqim revanine nga furra dhe pas 2-3 minutash shtojme shurupin e ftohur.

Supe peshku (me peshk merluc)




PERBERESIT

Per 6-7 persona

2 peshq merluc (800 mg)
2 patate te grira
1 qepe te grire
2-3 karrota te grira
4-5 gjethe seleri
kripe - piper
5 luge gjelle me vaj ulliri





PREGATITJA

Pastrojme dhe i lajme shume mire peshqit. Lajme zarzavatet me uje te bollshem dhe i grijme trashe. Ne nje tenxhere vendosim te gjitha zarzavatet qe te ziejne 15-20 minuta dhe shtojme pak kripe dhe piper.







Vendosim peshqit bashke me zarzavatet qe te ziejne bashke per 10-15 minuta akoma.






Nxjerrim peshqit nga tenxherja dhe i vendosim ne nje pjate qe te ftohen. Pastrojme mishin e peshkut nga kockat dhe nga lekura, e vendosim ne nje pjate, dhe e leme menjane.






Heqim tenxheren nga zjarri. Me nje site kullojme lengun e zarzavateve e te peshkut dhe e vendosim ne nje tenxhere tjeter. Zarzavatet e ziera i vendosim ne nje procesor shtepiak grires dhe i grijme mire deri sa te krijohet nje pure zarzavatesh.




Vendosim tenxheren me leng mbi zjarr, shtojme purene e zarzavateve, vajin e ullirit, mishin e peshkut te pastruar, provojme shijen e supes per kripe dhe piper dhe po te nevojitet shtojme pak akoma. I leme te ziejne per 10-15 minuta dhe mund ta sherbejme supen duke e sperkatur me pak majdanos te fresket te grire persiper, me pak leng limoni te fresket sipas deshires. Gatim te mbare. Nese ky informacjon eshte i dobishem per ju, ju lutem shperndajeni me miqte e juaj.

5/16/2014

Shurup cokollate






PERBERESIT

1,5 filxhan caji me sheqer
3/4 filxhan caji me kakao pluhur
1 filxhan caji me uje
1 luge kafeje me vanilie
1 maje luge kafeje me kripe







PREGATITJA

Hedhim kakaon, sheqerin dhe kripen ne nje tenxhere te vogel ne zjarr te mesem. Perziejme mire dhe shtojme ujin. I leme perberesit ne tenxhere te marrin nje vale duke i perzier vazhdimisht. Ulim temperaturen e zjarrit dhe e leme shurupin te zieje akoma per 2 minuta. Heqim tenxheren nga zjarri shtojme vanilien duke e perzier vazhdimisht. E leme shurupin qe te ftohet dhe e hedhim ne shishe plastike per tu perdorur lehtesisht per ta shtypur siper biskotave, kekut etj. Gatim te mbare. Nese ky informacjon eshte i dobishem per ju, ju lutem shperndajeni me miqte tuaj.

Salca te ndryshme per BBQ (BBQ Sauces)









Salcat qe perdorim per te shoqeruar mirshrat e pjekur nga nje BBQ jane te shumellojshme. Nje nga bazat kryesore per pregatitjen e ketyre salcave eshte dhe legu i mishit te cilin mund ta pregatisim edhe nga zieria e mishit dhe te kockave te ndryshme.









 


Disa nga salcat e sugjeruara nga ''Kuzhine & Receta''

1. Ram sauce whith garlic - Salce e pregatitur me leng mishi, ereza, qumesht pana dhe me shije te lehte hudhre. 
2. Ram sauce whith mushroom - Salce e pregatitur me leng mishi, ereza, qumesht pana dhe kerpudha.
3. Curry sauce whith mushroom - salce e pregatitur me leng mishi, erez curry, qumesht pana dhe kerpudha.
4. Toifel souce hot - Salce e pregatitur me leng mishi dhe ereza pikante.
5. Metaxa souce whith mushroom - Salce e pregatitur me qumesht pana, leng mishi, kerpudha dhe nje shije te lehte konjaku.
6. Ram sauce - Salce e pregatitur nga leng mishi dhe ereza.
7. Oriz i zier me gjalp per te shoqeruar mishra te pjekur.
8. Salce domateje e pregatitur nga domate te fresketa dhe ereza (shiko > ketu).
9. Nudel i zier per te shoqeruar mishra e BBQ.

5/15/2014

Salce dresing per sallata




PERBERESIT

1 filxhan caji me vaj ulliri
1/2 filxhani caji me uthull rrushi te bardhe
3 luge gjelle me mjalte
1 luge gjelle me leng limoni te fresket
2 luge gjelle me mustarde
kripe
piper te bardhe pluhur






PREGATITJA

Ne nje robot shtepiak perzieres (multi) hedhim uthullen, lengun e limonit, mustarden dhe i perziejme deri sa te tretet mustarda. Shtojme rrjedhshem vajin e ullirit dhe mjaltin. Rregullojme shijen e salces me pak kripe dhe piper dhe i perziejme deri sa te tretet kripa dhe te na formohet nje salce e njetrajtshme. Kete dresing per sallata mund ta ruajme ne frigorifer per 1 jave pa i humbur shija dhe vlerat e saje ushqyese.

Sallate me domate te grire






PERBERESIT

Per 2 persona

3 domate te prera ne kubik te vegjel (pa lekure)
1/2 qepe te thate te prer ne kubik
1/2 luge gjelle me maidanos te grire
kripe
piper te bardhe pluhur
1/2 lemon i fresket (lengun)
2 luge supe me vaj ulliri

1 thelb hudher te grire imet (sipas deshires)








PREGATITJA

Qerojme domatet nga lekura receta >ketu. I bashkojme te gjithe perberesit ne nje ene plastike dhe shtrydhim dhe 1/2 e lemonit te fresket mbi to.
Perziejme mire sallaten e domates me ngadale ne menyre qe te mos shperbehen perberesit rregullojme shijen me kripe dhe piper dhe e sherbejme si sallate ose mbi buke te thekur ne brushketina. Gatim te mbare. Nese ky informacjon eshte i dobishem per ju, ju lutem shperndajeni me miqte tuaj.