5/22/2014

Salca e domates (sauce tomate) ne 2 menyra


PERBERESIT Per 4 racione

3 l uje (ose leng zarzavatesh)
2 karrota
1 qepe
3-4 gjethe selino
100 gr beikon
6 domate te pjekura mire
10 gr domate pelte
2 thelbinj hudher
3-4 dege trumze (ose rigon)
2 luge gjelle majdanos te grire
1/2 filxhan caji me vere te kuqe
2 gjethe dafine
kripe te trashe dhe piper te fresket
3-4 luge gjelle me vaj ulliri





PREGATITJA

A) Pastrojme, lajme dhe kullojme te gjitha zarzavatet. Heqim lekuren dhe farat e domateve (shiko>ketu). Presim ne kubike zarzavatet. Hedhim ne nje tenxhere vajin e ullirit te nxehet dhe shtojme beikonin te grire holle qe te kavurdiset. Shtojme zarzavatet qepen, karrotat, hudhren, selinon, dafinen. I kavurdisim mire dhe i shuajme me vere deri sa ti iki alkoli. Shtojme salcen e domates pelte, majdanosin dhe domaten e fresket te grire.




Shtojme ujin (ose leng zarzavatesh) dhe e leme te zieje ne temperature te ulet deri sa te avulluje gjysma e vellimit te salces. Rregullojme shijen e salces me kripe, piper, pak sheqer, trumez pluhur (ose rigon pluhur) dhe vazhdojme zierjen 2-3 minuta akoma. Kalojme salcen ne nje site (ose ne nje blenter) dhe e hedhim ne nje tenxhere tjeter. Shtojme pak gjalp e leme te marri nje vale dhe salca e domates eshte gati. E perdorim per makarona, oriz, ushqime te skuqura, sote etj.

  

PREGATITJA

B) Hedhim ne nje tenxhere gjalp qe te shkrihet dhe shtojme qepe qe te kavurdiset. Shtojme domatet konkase (shiko > ketu) te grira ne kubike, kripe, piper, pak sheqer, borzilok dhe erezat qe shtuam ne menyren A). Ziejme salcen per 1 ore ne zjarr te ngadalte. E lidhim salcen me pak niseshte dhe eshte gati. Perdorim salcen per te shoqeruar gatime me makarona, veze, zarzavate, te skuqura, produkte deti dhe ne pergjithesi kudo ku perdoret ose shoqerohet me salce domateje. Gatim te mbare. Nese ky informacjon eshte i dobishem per ju, ju lutem shperndajeni me miqte tuaj.
 

No comments: